Dovent øje

Dovent øje

Amblyopi, eller bedre kendt som “dovent øje”, er kendetegnet ved at der er nedsat syn på det ene øje og synet ikke kan rettes op med briller eller kontaktlinser alene. Årsagen kan ikke tydeligt henføres til nogen ændringer af øjets struktur eller af en sygelig tilstand.

Et “dovent øje” kan være knyttet til skelen, idet et øje der er “drejet”, generelt mister en stor del af den centrale synsevne, da det ikke bruges så meget.

Mange børn og voksne med amblyopi er ikke selv klar over problemet, før de får foretaget en undersøgelse af deres syn. Der er mange årsager til amblyopi, og behandlingen er afhængig af årsagen.

Behandling af dovent øje

Generelt består behandlingen af briller og et synstræningsprogram med tilhørende hjemmetræning. Klapbehandling ( dvs. tildækning af det ene øje gennem længere tid) har ofte ringe effekt uden et aktivt tilpasset synstræningsprogram.

Vi anvender normalt kun klapbehandling som en del af et aktivt træningsprogram, og med en varighed på fra 20 minutter til 1 time af gangen.

I mange år har man troet, at amblyopi kun kunne behandles i den ” kritiske periode”, som siges at være perioden op til 7 års-alderen.

Den seneste forskning har imidlertid endeligt vist, at man kan lave en effektiv behandling på et hvilket som helst alderstrin, men behandlingstiden øges imidlertid meget, jo længere tid problemet har været ubehandlet.
Det er derfor vigtigt, at børnene får en tidlig synsundersøgelse, så behandlingen kan påbegyndes så hurtigt som muligt.

Neurooptometrister er specielt uddannet i skelen og amblyopi, og kan erkende og træne disse forhold.

Bestil tid idag

Det er aldrig for sent at komme i gang med synstræning.

Det siger mine klienter

Det siger mine klienter